Wij zijn verheugd om jou uit te nodigen om eens kennis te maken met Sanum, de toonaangevende naam in webdesign en marketing in België!

CONTACT GEGEVENS
blog

De backend van WordPress

O

WordPress, het populaire contentmanagementsysteem (CMS), staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid om prachtige websites te bouwen zonder diepgaande technische kennis. Maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen? Hoe werkt de backend van WordPress? In deze diepgaande verkenning nemen we je mee door de essentiële aspecten van de backend van WordPress, van de structuur van de database tot het beheer van thema’s en plugins.

De Basis: Wat is de Backend van WordPress?

Voordat we dieper ingaan op de complexiteit van de backend, is het belangrijk om te begrijpen wat de backend van WordPress eigenlijk is. Kort gezegd, is de backend het controlecentrum van je WordPress-website dat alleen toegankelijk is voor geautoriseerde gebruikers. Het stelt je in staat om de structuur, inhoud en functionaliteit van je website te beheren zonder dat je direct met de code hoeft te werken.

De backend bestaat uit verschillende onderdelen die naadloos samenwerken om je website te laten draaien. Enkele van deze cruciale componenten zijn:

Dashboard: Het Commandocentrum

Het Dashboard is het eerste wat je ziet wanneer je inlogt op de backend van WordPress. Het dient als het commandocentrum waarvandaan je toegang hebt tot alle essentiële functies en instellingen. Van het maken van nieuwe berichten tot het beheren van gebruikers, het Dashboard is de startplaats voor het beheer van je website.

Berichten en Pagina’s: Content Creatie en Beheer

Berichten en pagina’s vormen de kern van de inhoud van je website. Het onderscheid tussen beide is vaak gebaseerd op de aard van de content. Berichten zijn ideaal voor blogartikelen en nieuwsupdates, terwijl pagina’s statische inhoud zoals de ‘Over ons’-pagina of de startpagina bevatten. In de backend kun je nieuwe berichten en pagina’s maken, bestaande bewerken en categoriseren.

Media: Beheer van Afbeeldingen en Bestanden

De Media-bibliotheek in de backend is de plaats waar je alle afbeeldingen, video’s, audio en andere bestanden opslaat die je op je website gebruikt. Je kunt media uploaden, organiseren in mappen en zelfs bewerken, zoals het bijsnijden van afbeeldingen.

Reacties: Interactie met Bezoekers

Het gedeelte Reacties stelt je in staat om te interageren met je bezoekers. Hier kun je nieuwe reacties bekijken, modereren en beheren. Het is een belangrijk aspect van communitybuilding en betrokkenheid.

Uiterlijk: Het Gezicht van Je Website

Het Uiterlijk-gedeelte is waar je het thema van je website kiest en aanpast. Je kunt thema’s installeren, widgets toevoegen, het menu beheren en de algehele esthetiek van je website vormgeven. De Customizer is een krachtige tool binnen dit gedeelte waarmee je real-time wijzigingen kunt bekijken voordat je ze daadwerkelijk publiceert.

Plugins: Functionaliteiten Uitbreiden

Plugins zijn als de apps voor je WordPress-website. Ze voegen extra functionaliteiten toe die niet standaard in de kern van WordPress zitten. In de backend kun je plugins beheren, nieuwe installeren en bestaande configureren.

Gebruikers: Beheer van Accounts en Rollen

Het beheren van gebruikers is cruciaal, vooral als je samenwerkt aan je website. In de backend kun je nieuwe gebruikers toevoegen, hun rollen instellen (zoals beheerder, redacteur of abonnee) en accounts verwijderen of bewerken.

Hulpmiddelen: Handige Extra’s

Het gedeelte Hulpmiddelen bevat verschillende handige extra’s zoals Importeren en Exporteren waarmee je content van de ene WordPress-site naar de andere kunt verplaatsen, en het beschikbaar stellen van je websitegegevens aan zoekmachines.

Instellingen: Configureer Je Website

Het Instellingen-gedeelte omvat alle configuratie-opties voor je website. Van de algemene site-instellingen tot lees- en discussie-instellingen, hier kun je de parameters aanpassen die de functionaliteit van je website beïnvloeden.

De Motor: Hoe WordPress Achter de Schermen Werkt

Nu we een globaal beeld hebben van de componenten van de backend, is het tijd om te begrijpen hoe WordPress achter de schermen werkt. Het hart van WordPress bestaat uit PHP, een server-side scriptingtaal, en MySQL, een databasesysteem. Hier is hoe deze technologieën samenwerken:

PHP: Dynamische Pagina’s Genereren

WordPress is gebouwd op PHP, wat het mogelijk maakt om dynamische webpagina’s te genereren. In plaats van elke pagina handmatig te coderen, gebruikt WordPress PHP om de inhoud op basis van sjablonen en gegevens uit de database te genereren. Dit resulteert in gestroomlijnde en onderhoudsvriendelijke websites.

MySQL: Database voor Gegevensopslag

MySQL fungeert als de database waarin alle inhoud en instellingen van je WordPress-site worden opgeslagen. Dit omvat berichten, pagina’s, reacties, gebruikersinformatie en nog veel meer. Wanneer een gebruiker een pagina opvraagt, haalt PHP de relevante gegevens op uit de MySQL-database en presenteert deze op een gestructureerde manier.

WordPress Core: Het Brein van WordPress

De WordPress Core is als het brein van het systeem. Het bestaat uit de kernbestanden van WordPress die nodig zijn voor de basisfunctionaliteit. Deze bestanden worden automatisch bijgewerkt bij elke nieuwe WordPress-release. Ze omvatten kernfuncties, sjablonen en bibliotheken die PHP en MySQL coördineren.

Thema’s: Het Uiterlijk Definiëren

Thema’s in WordPress bepalen het uiterlijk van je website. Ze bevatten sjablonen, stijlen en afbeeldingen die worden gebruikt om pagina’s te genereren. Een thema kan volledig aanpasbaar zijn en is wat je website uniek maakt.

Plugins: Functionaliteiten Uitbreiden

Plugins voegen extra functionaliteiten toe aan WordPress. Ze zijn als externe scripts die je kunt installeren om specifieke taken uit te voeren. Of het nu gaat om SEO-optimalisatie, beveiliging of e-commerce, plugins breiden de mogelijkheden van WordPress uit zonder de kernfunctionaliteit te verstoren.

Werken met de Backend: Een Stap-voor-Stap Gids

Nu we begrijpen wat er zich achter de schermen afspeelt, laten we eens kijken hoe je de backend van WordPress kunt gebruiken om je website te bouwen en te beheren. Hier is een stap-voor-stap gids:

Inloggen op de Backend

Om toegang te krijgen tot de backend van je WordPress-website, voeg je “/wp-admin” toe aan het einde van je domeinnaam (bijvoorbeeld: www.jouwdomein.com/wp-admin) en log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Navigeren naar het Dashboard

Na het inloggen kom je terecht op het Dashboard. Hier vind je een overzicht van recente activiteiten, statistieken en snelkoppelingen naar belangrijke secties zoals Berichten, Pagina’s en Thema’s.

Creëer en Beheer Berichten en Pagina’s

Gebruik het gedeelte Berichten voor het maken van blogartikelen en nieuwsupdates. Het gedeelte Pagina’s is ideaal voor het maken van statische inhoud zoals je startpagina of contactpagina. Klik op ‘Bericht toevoegen’ of ‘Pagina toevoegen’ om te beginnen.

Media-beheer: Voeg Afbeeldingen Toe

Ga naar ‘Media’ om afbeeldingen, video’s en andere bestanden toe te voegen. Klik op ‘Nieuw bestand toevoegen’ om media te uploaden. Je kunt de Media-bibliotheek gebruiken om geüploade bestanden te beheren en opnieuw te gebruiken.

Reacties Modereren

Onder het gedeelte ‘Reacties’ kun je nieuwe reacties bekijken, goedkeuren, modereren of verwijderen. Houd je community betrokken door actief te reageren op reacties op je berichten.

Uiterlijk: Kies en Pas een Thema Aan

Navigeer naar ‘Uiterlijk’ om het thema van je website te kiezen en aan te passen. Je kunt thema’s installeren, widgets toevoegen en de Customizer gebruiken om real-time wijzigingen door te voeren.

Plugins Beheren

Gebruik het gedeelte ‘Plugins’ om nieuwe plugins te zoeken, installeren en activeren. Configuratieopties voor geïnstalleerde plugins zijn beschikbaar onder ‘Geïnstalleerde plugins’.

Gebruikersbeheer: Voeg Nieuwe Gebruikers Toe

Onder ‘Gebruikers’ kun je nieuwe gebruikers toevoegen, hun rollen instellen en accounts beheren. Dit is handig als je anderen toegang wilt geven tot je website, bijvoorbeeld als redacteur of auteur.

Hulpmiddelen: Importeren en Exporteren

Het gedeelte ‘Hulpmiddelen’ biedt extra functies zoals Importeren en Exporteren. Gebruik deze opties om content tussen WordPress-sites te verplaatsen of om een back-up te maken van je website.

Instellingen Configureren

Het gedeelte ‘Instellingen’ bevat alle configuratie-opties voor je website. Pas algemene instellingen aan, configureer lees- en discussie-opties en zorg ervoor dat je website voldoet aan je specifieke behoeften.

Tips en Trucs voor Effectief Backend-gebruik

Nu je vertrouwd bent met de basisprincipes van de backend van WordPress, laten we enkele tips en trucs delen om het meeste uit deze krachtige tool te halen:

Houd Je Backend Georganiseerd

Organiseer je backend door pagina’s en berichten te categoriseren en tags toe te voegen. Dit maakt het gemakkelijker om content te vinden en bij te werken.

Optimaliseer Je Media

Voorzie afbeeldingen van duidelijke bestandsnamen en voeg alt-tekst toe voor SEO. Overweeg het gebruik van een plugin voor het optimaliseren van afbeeldingen om de laadtijd van je website te verbeteren.

Beveilig Je Backend

Bescherm je backend door sterke wachtwoorden te gebruiken, regelmatig back-ups te maken en een beveiligingsplugin te installeren. Beveiliging is essentieel om ongeautoriseerde toegang tot je website te voorkomen.

 

× Heeft u vragen?