We zijn experts in webdesign, SEO, E-commerce, branding & uiteraard internetmarketing diensten.

Contact gegevens:

Email

contact@sanum.be

Phone

076 204 5313

Location

4823 AD Breda

Het Instellen van SSL op Jouw Domein

Het Instellen van SSL op Jouw Domein

In de snel evoluerende digitale wereld is online beveiliging een topprioriteit geworden. Of je nu een e-commerce website hebt, een blog beheert, of simpelweg persoonlijke informatie deelt, het beveiligen van de gegevensuitwisseling tussen jouw website en de bezoekers is cruciaal. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is door het implementeren van SSL (Secure Sockets Layer) op jouw domein. In deze uitgebreide gids zullen we stap voor stap bespreken hoe je SSL kunt instellen op jouw domein.

Wat is SSL en waarom heb je het nodig?

SSL is een protocol dat een veilige verbinding tot stand brengt tussen een webserver en een webbrowser. Het versleutelt de gegevens die tussen deze twee partijen worden uitgewisseld, waardoor het voor derden vrijwel onmogelijk is om deze gegevens te onderscheppen en te lezen. SSL is vooral belangrijk voor websites die persoonlijke of gevoelige informatie verwerken, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonlijke gegevens.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je SSL op jouw domein zou moeten hebben:

Beveiliging van Gegevens:

SSL versleutelt de gegevens die tussen de server en de gebruiker worden uitgewisseld, waardoor deze informatie veilig wordt overgedragen.

Vertrouwen Opbouwen:

Bezoekers van jouw website zien een groen slotpictogram in de adresbalk, wat aangeeft dat de verbinding veilig is. Dit helpt het vertrouwen van de gebruikers te vergroten.

SEO-voordelen:

Zoekmachines, zoals Google, geven voorrang aan websites met SSL. Het kan dus bijdragen aan een betere ranking in zoekresultaten.

Browservisualisatie:

SSL-geactiveerde websites worden gemarkeerd als ‘veilig’ door populaire browsers, wat bezoekers geruststelt.

Stap 1: Koop een SSL-certificaat

Het eerste wat je moet doen, is een SSL-certificaat aanschaffen. Dit certificaat wordt verstrekt door een Certificate Authority (CA) en bevestigt dat jouw website legitiem is. Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten, variërend van eenvoudige domeinvalidatiecertificaten tot uitgebreidere certificaten met organisatievalidatie en uitgebreide validatie. Kies het certificaat dat het beste bij jouw behoeften past.

Stap 2: Genereer een Certificate Signing Request (CSR)

Een Certificate Signing Request (CSR) is een gecodeerd tekstbestand dat je genereert op jouw server. Het bevat informatie over jouw organisatie en domein, en wordt gebruikt om het SSL-certificaat aan te vragen bij de Certificate Authority. Hier is hoe je een CSR kunt genereren, afhankelijk van het type server dat je gebruikt:

Voor Apache:

Gebruik het volgende commando in de terminal:

bash
openssl req -new -newkey rsa:2048 -nodes -keyout jouw_domein.key -out jouw_domein.csr

Dit genereert een privésleutelbestand (jouw_domein.key) en een CSR-bestand (jouw_domein.csr).

Voor Nginx:

Gebruik het volgende commando in de terminal:

bash
openssl req -new -newkey rsa:2048 -nodes -keyout jouw_domein.key -out jouw_domein.csr

Vul de gevraagde informatie in wanneer daarom wordt gevraagd.

Stap 3: Verkrijg het SSL-certificaat

Neem de gegenereerde CSR en dien het in bij de Certificate Authority waar je het SSL-certificaat hebt gekocht. Dit proces kan variëren afhankelijk van de CA, maar over het algemeen moet je de CSR kopiëren en plakken tijdens het bestelproces.

Na het indienen zal de CA jouw aanvraag beoordelen en, als alles in orde is, het SSL-certificaat verstrekken. Dit certificaat ontvang je meestal per e-mail.

Stap 4: Installeer het SSL-certificaat op jouw server

De volgende stap is om het verkregen SSL-certificaat op jouw server te installeren. Het proces verschilt afhankelijk van jouw servertype.

Voor Apache:

 1. Open het Apache-configuratiebestand op jouw server.

 2. Voeg de volgende regels toe:

  apache
  <VirtualHost *:443> ServerName jouw_domein.com DocumentRoot /path/to/website SSLEngine on SSLCertificateFile /path/to/jouw_domein.crt SSLCertificateKeyFile /path/to/jouw_domein.key SSLCertificateChainFile /path/to/CA_bundle.crt </VirtualHost>

  Zorg ervoor dat je de paden naar de juiste bestanden vervangt.

Voor Nginx:

 1. Open het Nginx-configuratiebestand op jouw server.

 2. Voeg de volgende regels toe:

  nginx
  server { listen 443 ssl; server_name jouw_domein.com; ssl_certificate /path/to/jouw_domein.crt; ssl_certificate_key /path/to/jouw_domein.key; ssl_trusted_certificate /path/to/CA_bundle.crt; # ... andere SSL-configuratieopties ... }

  Vergeet niet de paden naar de juiste bestanden aan te passen.

Stap 5: Test de SSL-configuratie

Nu jouw SSL-certificaat is geïnstalleerd, is het essentieel om te controleren of alles correct is geconfigureerd en werkt zoals het hoort. Er zijn online tools beschikbaar waarmee je de SSL-configuratie van jouw website kunt testen. Enkele populaire tools zijn SSL Labs van Qualys en de SSL Checker van Symantec.

Stap 6: Forceer HTTPS-verkeer

Om ervoor te zorgen dat alle verkeer naar jouw website via een beveiligde verbinding verloopt, moet je HTTP-verkeer omleiden naar HTTPS. Dit kan worden bereikt door een 301-redirect in te stellen. Pas hiervoor jouw serverconfiguratie aan.

Voor Apache:

Voeg de volgende regels toe aan jouw VirtualHost-configuratie:

apache
<VirtualHost *:80> ServerName jouw_domein.com Redirect permanent / https://jouw_domein.com/ </VirtualHost>

Voor Nginx:

Voeg de volgende regels toe aan jouw serverblok:

nginx
server { listen 80; server_name jouw_domein.com; return 301 https://$host$request_uri; }

Conclusie

Het implementeren van SSL op jouw domein is een essentiële stap om de veiligheid van jouw website en de gegevens van gebruikers te waarborgen. Door de hierboven beschreven stappen te volgen, kun je een veilige verbinding tot stand brengen en het vertrouwen van jouw bezoekers vergroten. Blijf op de hoogte van beveiligingsupdates en vernieuw jouw SSL-certificaat regelmatig om optimale bescherming te garanderen. Veiligheid zou altijd bovenaan de lijst moeten staan bij het beheren van een website, en SSL is een fundamentele bouwsteen voor een veilige online ervaring