We zijn experts in webdesign, SEO, E-commerce, branding & uiteraard internetmarketing diensten.

Contact gegevens:

Email

contact@sanum.be

Phone

076 204 5313

Location

4823 AD Breda

WordPress Back-ups en Herstellen

Een Gedetailleerde Gids voor WordPress Back-ups

WordPress is een krachtig content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt door miljoenen websites over de hele wereld. Of je nu een blog, een zakelijke website of een online winkel beheert met WordPress, het is van vitaal belang om regelmatig back-ups te maken van je website. Waarom? Omdat je nooit weet wanneer er iets mis kan gaan – van een ongelukkige servercrash tot een verkeerde update of zelfs een kwaadwillende hackaanval. In deze uitgebreide gids zullen we bespreken hoe je een back-up van je WordPress-website maakt en hoe je deze kunt herstellen als dat nodig is.

Het belang van Back-ups

Voordat we duiken in de technische aspecten van het maken en herstellen van WordPress-back-ups, laten we eens kijken naar waarom back-ups zo cruciaal zijn:

 1. Bescherming tegen gegevensverlies: In het geval van een technisch probleem of een ongewenste gebeurtenis, zoals een hacker die je website binnendringt, kunnen back-ups je gegevens redden.

 2. Herstelopties: Als er iets misgaat, bieden back-ups je de mogelijkheid om je website snel te herstellen naar een vorige staat.

 3. Updates en wijzigingen: Voordat je grote updates, wijzigingen of nieuwe plugins installeert, is het verstandig om een back-up te maken, zodat je kunt terugkeren naar een werkende versie als er problemen optreden.

 4. Gemoedsrust: Weten dat je altijd een recente back-up hebt, geeft je gemoedsrust en vermindert de stress in geval van een noodsituatie.

Nu we begrijpen waarom back-ups belangrijk zijn, laten we eens kijken hoe je ze maakt en herstelt.

Back-ups Maken

Er zijn verschillende manieren om back-ups van je WordPress-website te maken, en we zullen de meest populaire en betrouwbare methoden bespreken.

1. Handmatige Back-ups

Het maken van handmatige back-ups vereist wat technische kennis, maar het geeft je volledige controle over het proces. Hier is een stapsgewijze handleiding:

a. Bestanden Downloaden via FTP

 1. Installeer een FTP-client als je er nog geen hebt. Populaire keuzes zijn FileZilla, Cyberduck en WinSCP.

 2. Verbind met je webserver via FTP met de inloggegevens van je hostingprovider. Als je die gegevens niet hebt, kun je ze vaak vinden in het controlepaneel van je hostingaccount.

 3. Navigeer naar de rootmap van je WordPress-installatie, meestal in een map genaamd “public_html” of “www.”

 4. Selecteer alle bestanden en mappen en download ze naar je lokale computer.

b. Exporteer de Database

 1. Log in op je phpMyAdmin, dat meestal beschikbaar is via het controlepaneel van je hostingaccount.

 2. Selecteer de database van je WordPress-website in het linkerpaneel.

 3. Klik op “Exporteren” in het bovenste menu.

 4. Kies “Snelle” of “Aangepaste exportmethode,” afhankelijk van je voorkeur.

 5. Klik op “Start” om het SQL-bestand te downloaden naar je computer.

c. Opslaan van Bestanden en Database

Nu je de bestanden en de database hebt gedownload, bewaar je ze op een veilige locatie op je computer. Je hebt nu een handmatige back-up van je WordPress-website gemaakt.

2. Automatische Back-ups met Hostingproviders

Veel hostingproviders bieden automatische back-upoplossingen, waaronder dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse back-ups. Het is raadzaam om bij je hostingprovider na te gaan welke back-upopties ze bieden en of je ze kunt inschakelen. Deze automatische back-ups vereisen doorgaans minimale configuratie en zorgen voor een extra beveiligingslaag.

3. Back-up Plugins

Er zijn talloze back-upplugins beschikbaar voor WordPress, zoals UpdraftPlus, BackWPup, en All-in-One WP Migration. Deze plugins vereenvoudigen het proces van het maken en beheren van back-ups aanzienlijk.

Hier is hoe je een back-up maakt met behulp van de UpdraftPlus-plugin als voorbeeld:

a. Installeer en activeer de UpdraftPlus-plugin

Ga naar het dashboard van je WordPress-website, klik op “Plugins” en zoek naar “UpdraftPlus.” Installeer en activeer de plugin.

b. Configureer de Back-upinstellingen

Na activering zie je een nieuw menu-item genaamd “UpdraftPlus” in het zijmenu van je dashboard. Klik erop en ga naar “Instellingen.”

 • Kies een back-upschema (bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks).
 • Selecteer de bestanden en databases die je wilt opnemen in de back-up.
 • Stel in waar je de back-ups wilt opslaan (bijvoorbeeld in de cloud, op je server, of via FTP).
 • Klik op “Wijzigingen opslaan.”

c. Handmatige Back-up

Om een handmatige back-up te maken, ga je terug naar het UpdraftPlus-dashboard en klik je op “Nu een back-up maken.” De plugin zal de geselecteerde bestanden en databaseback-up voor je genereren.

4. Cloudopslagoplossingen

Een andere populaire methode voor het maken van back-ups is om ze rechtstreeks naar cloudopslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive of Amazon S3 te sturen. Je hebt hiervoor een plugin nodig, zoals “UpdraftPlus” die we eerder hebben genoemd.

Volg dezelfde installatie- en configuratiestappen als hierboven beschreven, maar selecteer bij het opslaan van back-ups de optie om ze naar je gekozen cloudopslagdienst te sturen.

Back-ups Herstellen

Nu je weet hoe je back-ups kunt maken, laten we bespreken hoe je ze kunt herstellen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het proces van herstellen afhangt van de methode die je hebt gebruikt om de back-ups te maken. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

1. Handmatige Herstel

Als je handmatige back-ups hebt gemaakt, volg dan deze stappen om je website te herstellen:

a. Bestanden Terugplaatsen via FTP

 1. Maak verbinding met je webserver via FTP, net zoals je deed bij het maken van de back-up.

 2. Navigeer naar de rootmap van je WordPress-installatie.

 3. Verwijder alle bestanden en mappen, behalve de wp-config.php en de wp-content-map.

 4. Upload de bestanden en mappen die je eerder hebt gedownload naar je lokale computer.

b. Database Herstellen

 1. Log in op phpMyAdmin, zoals eerder beschreven.

 2. Selecteer de database van je WordPress-website in het linkerpaneel.

 3. Klik op “Importeren” in het bovenste menu.

 4. Upload het SQL-bestand dat je eerder hebt gedownload.

 5. Klik op “Start” om de database te herstellen.

Je website zou nu hersteld moeten zijn naar de staat van de laatste handmatige back-up.

2. Automatische Back-up Herstel

Als je gebruikmaakt van automatische back-ups die worden aangeboden door je hostingprovider, neem dan contact op met hun klantenondersteuning om het herstelproces te starten. Ze zullen je door de stappen leiden om je website te herstellen vanaf een van hun recente back-ups.

3. Back-up Plugin Herstel

Als je een back-upplugin zoals UpdraftPlus hebt gebruikt, volg dan deze stappen om je website te herstellen:

a. Installeer en activeer de Back-upplugin

Zorg ervoor dat de back-upplugin nog steeds is geïnstalleerd en geactiveerd op je website.

b. Ga naar de Herstelopties

In het dashboard van de plugin ga je naar de herstelopties en zoek je de back-up die je wilt herstellen.

c. Herstel je Website

Klik op de knop om de geselecteerde back-up te herstellen. De plugin zal het herstelproces automatisch uitvoeren.

Tips voor een Succesvol Herstel

Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je herstelproces soepel verloopt:

 1. Test op een Staging-website: Als je toegang hebt tot een staging-website, probeer dan eerst het herstelproces daar uit voordat je het op je live-website toepast.

 2. Maak een Notitie van Wachtwoorden: Zorg ervoor dat je alle wachtwoorden bij de hand hebt, inclusief database-inloggegevens, FTP-gegevens en inloggegevens voor je hostingaccount.

 3. Volg de Documentatie van je Hostingprovider: Hostingproviders hebben meestal gedetailleerde documentatie over het herstellen van websites vanuit hun back-ups. Raadpleeg deze documentatie voor specifieke instructies.

 4. Test je Website na Herstel: Zodra je website is hersteld, controleer dan grondig of alles naar behoren werkt. Kijk naar pagina’s, media, links, formulieren en functionaliteit om ervoor te zorgen dat er geen problemen zijn.

 5. Blijf Up-to-Date met Back-ups: Houd een regelmatig back-upschema bij en zorg ervoor dat je altijd een recente back-up hebt om op terug te vallen.

Waarom het altijd nodig is backups te maken

Het maken en herstellen van back-ups van je WordPress-website is een essentieel onderdeel van websitebeheer. Het kan het verschil maken tussen een kleine hobbel in de weg en een groot probleem dat je website kan platleggen. Met de juiste back-upstrategie en kennis van het herstelproces, kun je met vertrouwen werken aan je WordPress-website, wetende dat je altijd een veiligheidsnet hebt om op terug te vallen. Vergeet niet dat de specifieke stappen voor back-ups en herstel kunnen variëren op basis van je hostingprovider en de gebruikte tools, dus zorg ervoor dat je hun documentatie raadpleegt voor aanvullende begeleiding.