O
Begrijp je back-upoplossing
Voordat je iets kunt herstellen, moet je weten waar je back-ups worden bewaard en hoe je ze kunt benaderen. Er zijn verschillende manieren om back-ups van je WordPress-site te maken, variërend van handmatige methoden tot het gebruik van plug-ins zoals UpdraftPlus, BackupBuddy of Jetpack Backups. Sommige hostingproviders bieden ook hun eigen back-upoplossingen aan. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe jouw specifieke back-upoplossing werkt en hoe je toegang krijgt tot je back-upbestanden.
Kies de juiste back-up
Wanneer je een back-up moet herstellen, is het belangrijk om de juiste versie te kiezen. Idealiter kies je een back-up die is gemaakt vlak voordat je probleem zich voordeed. Dit minimaliseert het verlies van gegevens en zorgt ervoor dat je website zo dicht mogelijk bij zijn laatste werkende staat wordt hersteld.
Herstel de back-up
De exacte stappen om een back-up te herstellen, hangen af van de tool of dienst die je hebt gebruikt om de back-up te maken. Over het algemeen volgt het herstelproces deze stappen:
Via een plug-in: Als je een back-upplug-in hebt gebruikt, log dan in op je WordPress-dashboard, ga naar de instellingen van de plug-in, kies ‘Herstellen’ en selecteer de back-up die je wilt herstellen.
Via je hostingprovider: Als je back-up is gemaakt door je hostingprovider, kun je vaak inloggen op het controlepaneel van je hosting en een optie vinden om back-ups te herstellen. Selecteer de gewenste back-up en volg de instructies van je hostingprovider.
Handmatig herstellen: Voor een handmatige herstel moet je toegang hebben tot je server via FTP of het bestandsbeheer in het controlepaneel van je hosting. Upload de back-upbestanden naar de juiste map op je server. Voor de database moet je mogelijk een databasebeheertool zoals phpMyAdmin gebruiken om de databaseback-up te importeren.
Test je website
Na het herstellen van de back-up, is het belangrijk om je website grondig te testen. Controleer of alle pagina’s correct laden, of de links werken en of alle functionaliteiten van je site naar behoren functioneren. Dit is ook een goed moment om te controleren op eventuele beveiligingsproblemen die de oorzaak kunnen zijn geweest van het probleem dat in de eerste plaats een herstel noodzakelijk maakte.
Voer een back-up uit na het herstel
Zodra je website is hersteld en volledig functioneel is, is het verstandig om direct een nieuwe back-up te maken. Dit zorgt ervoor dat je een recente versie van je site hebt opgeslagen, voor het geval er in de toekomst iets misgaat.
Het regelmatig maken van back-ups en weten hoe je ze moet herstellen, is van onschatbare waarde voor het onderhoud van een gezonde, veilige en stabiele website. Door deze praktijken te volgen, kun je de downtime van je site minimaliseren en zorgen voor een soepele en betrouwbare online aanwezigheid