Wij zijn verheugd om jou uit te nodigen om eens kennis te maken met Sanum, de toonaangevende naam in webdesign en marketing in België!

CONTACT GEGEVENS
blog

WordPress website veilig updaten

O

WordPress, ’s werelds meest populaire Content Management Systeem (CMS), wordt dagelijks gebruikt door miljoenen websites over de hele wereld. Het succes ervan is te danken aan de eenvoudige interface, aanpasbaarheid en een overvloed aan beschikbare functies. Echter, zoals bij elk softwareproduct, is het essentieel om je WordPress website regelmatig bij te werken om beveiligingslekken te dichten, nieuwe functies toe te voegen en de algehele prestaties te verbeteren. In deze uitgebreide gids nemen we je mee door het proces van het veilig updaten van je WordPress website.

Het belang van Updates

Updates voor WordPress zijn er niet alleen om nieuwe functies te introduceren, maar ook om beveiligingslekken te dichten. Hackers zoeken voortdurend naar manieren om websites binnen te dringen, en het niet up-to-date houden van je WordPress-installatie kan je website kwetsbaar maken voor cyberaanvallen. Daarom is het cruciaal om regelmatig updates uit te voeren.

De Voorbereiding

Voordat je begint met het updaten van je WordPress-website, is het van vitaal belang om enkele voorbereidende stappen te nemen om eventuele complicaties te minimaliseren.

Back-up van je Website

Het is absoluut noodzakelijk om een volledige back-up van je website te maken voordat je begint met het updaten van WordPress. Dit zorgt ervoor dat je een herstelpunt hebt in geval van onvoorziene problemen tijdens het updateproces.

Manieren om een back-up te maken:

  • Via je hostingprovider: Veel hostingproviders bieden ingebouwde back-upmogelijkheden. Raadpleeg de documentatie van je hostingprovider om te zien hoe je een back-up kunt maken.

  • Met behulp van een WordPress-plugin: Populaire plugins zoals UpdraftPlus, BackWPup en Duplicator stellen je in staat om eenvoudig back-ups van je site te maken.

Controleer Compatibiliteit met Themes en Plugins

Niet alle themes en plugins zijn onmiddellijk compatibel met de nieuwste versie van WordPress. Zorg ervoor dat je al je themes en plugins bijwerkt naar de nieuwste versies voordat je WordPress bijwerkt. Controleer ook of de ontwikkelaars van de gebruikte themes en plugins regelmatig updates uitbrengen.

Notities en Documentatie

Maak aantekeningen van eventuele maatwerkcode of aanpassingen die je hebt gemaakt aan je WordPress-site. Het kan zijn dat bepaalde aanpassingen conflicteren met de nieuwe WordPress-versie, dus het is handig om te weten welke aanpassingen je hebt aangebracht voor het geval je ze opnieuw moet implementeren.

Het Updaten van WordPress

Nu je goed bent voorbereid, laten we kijken naar de stappen om je WordPress-website veilig bij te werken.

WordPress Core Bijwerken

Het bijwerken van de WordPress Core is het bijwerken van de kern van je website. Volg deze stappen:

Automatische Updates

Sinds WordPress 3.7 worden kleine kernupdates automatisch geïnstalleerd. Dit omvat beveiligingsupdates en kleine bugfixes. Als je website op een recente versie draait, zouden deze updates automatisch moeten worden toegepast. Je kunt dit controleren in je ‘Updates’ sectie onder ‘Dashboard’.

Handmatige Updates

Voor grotere updates waarvoor handmatige actie nodig is, volg je deze stappen:

Log in op je WordPress-dashboard.

Ga naar ‘Dashboard’ > ‘Updates’.

Klik op de knop ‘Nu bijwerken’ om de nieuwste versie van WordPress te installeren.

Thema’s Bijwerken

Na het bijwerken van de WordPress Core is het tijd om je themes te updaten.

Automatische Updates

Als je thema’s uit de officiële WordPress Theme Directory hebt gedownload, worden updates automatisch toegepast. Maar als je een premium theme gebruikt, moet je mogelijk handmatig updaten.

Handmatige Updates

Ga naar ‘Weergave’ > ‘Themes’ in je WordPress-dashboard.

Selecteer het theme dat je wilt bijwerken.

Klik op de knop ‘Theme details’ en vervolgens op ‘Update now’.

Plugins Bijwerken

Plugins spelen een cruciale rol in de functionaliteit van je website, en het is belangrijk om ze up-to-date te houden.

Automatische Updates

Net als bij themes worden automatische updates voor plugins meestal toegepast als de plugins uit de WordPress Plugin Directory komen.

Handmatige Updates

Ga naar ‘Plugins’ in je WordPress-dashboard.

Selecteer de plugins die je wilt bijwerken.

Klik op de knop ‘Bijwerken’ en volg eventuele aanvullende instructies van de plugin-ontwikkelaar.

Database Back-up

Hoewel WordPress automatisch een database-back-up maakt voordat het wordt bijgewerkt, is het altijd veilig om handmatig een back-up te maken voordat je grote updates uitvoert.

Via phpMyAdmin

Log in op je hostingaccount.

Zoek naar de phpMyAdmin-tool en open deze.

Selecteer je WordPress-database aan de linkerkant.

Klik op het tabblad ‘Exporteren’ en kies ‘Snelle export’.

Klik op ‘Start’ en download het SQL-bestand.

Test je Website

Na het uitvoeren van alle updates, is het essentieel om je website grondig te testen om ervoor te zorgen dat alles soepel werkt. Controleer verschillende pagina’s, functionaliteiten en formulieren. Als je problemen tegenkomt, kun je terugvallen op de eerder gemaakte back-up om je site te herstellen.

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen

Wit Scherm van Dood

Als je na een update een blanco scherm krijgt, kan dit veroorzaakt worden door een incompatibele plugin of theme. Deactiveer alle plugins en schakel over naar een standaard WordPress-theme om te zien of het probleem aanhoudt. Zo niet, activeer dan één voor één je plugins en themes om de boosdoener te identificeren.

Foutmeldingen

Foutmeldingen kunnen optreden als gevolg van incompatibiliteit tussen plugins of themes. Controleer de meldingen en zoek naar oplossingen op de supportpagina’s van de betrokken plugins of themes. Als de foutmelding specifiek is voor een nieuwe WordPress-versie, kan het zijn dat je moet wachten tot de ontwikkelaars van je plugins/themes compatibiliteitsupdates uitbrengen.

Verloren Maatwerk

In sommige gevallen kunnen aanpassingen die je aan de theme-bestanden hebt gemaakt, verloren gaan tijdens het updaten. Zorg ervoor dat je aantekeningen hebt gemaakt van je maatwerkcode en breng deze handmatig opnieuw aan na de update.

Veilig updaten van je WP website

Het veilig updaten van je WordPress-website is een essentieel onderdeel van het beheer van een gezonde, veilige en goed presterende site. Door de juiste voorbereidingen te treffen, regelmatig back-ups te maken en de updates zorgvuldig uit te voeren, minimaliseer je het risico op problemen en zorg je ervoor dat je website soepel blijft draaien met de nieuwste functies en beveiligingsverbeteringen.

Houd altijd in gedachten dat elke website uniek is, en daarom is het belangrijk om de specifieke richtlijnen van je hostingprovider, themes en plugins te volgen. Door consistent te blijven in het bijwerken van je website, ben je goed op weg om een robuuste en veilige online aanwezigheid te behouden.

× Heeft u vragen?